Paterswoldseweg 5 01

Appartementen Groningen

Hoofdaannemer

Findex Bouw in opdracht van JGB kamerverhuur

Technische uitwerking

Adviesburo van der Plas B.V.

Constructeur

Ab Nanninga

Fotografie

Deze locatie achter het markante hoekpand aan de Paterswoldseweg was jaren een verwaarloosde plek. Een oude tuinmuur en garagebox, samen met de nodige graffiti, domineerden jarenlang een gesloten en verpauperd straatbeeld aan de Witte de Withstraat.

FEDD architect ontwierp op deze plek een kleinschalige binnenstedelijke inbreiding welke geresulteerd heeft in een betere sociale leefomgeving. De vele studentenkamers in het bestaande hoekpand hebben samen met de nieuwbouw plaats gemaakt voor een aantal ruime appartementen. 

Het uitganspunt bij het maken van dit ontwerp was de aansluiting te vinden met het bestaande pand. Daarom is de keuze gemaakt om een later toegevoegde houten aanbouw aan de achterzijde te slopen en hier de nieuwbouw als een boekensteun tegen aan te zetten. Op de bovenste etage is een erker het middelpunt in de overgang van oud naar nieuw. 
De erker is uitgevoerd in metselwerk, dit zorgt voor rust en eenvoud wat het oude pand visueel steun geeft. Het bestaande café op de begane grond, met zijn dienstingang en keuken aan de achterzijde, moest in tact blijven. De binnenplaats is deels behouden gebleven welke tegenwoordig ruimte biedt aan fietsen van de bewoners.

Het grijze trasraam van het hoekpand is doorgezet in de nieuwbouw, hierdoor staan beide panden op het zelfde voetstuk. Achter de balkons is via de doorkijk een deel van de oude gevel zichtbaar. Visueel wordt hierdoor het oude hoekpand omarmt door de nieuwbouw. Dit wordt versterkt doordat ook de onderzijde van de balkons in metselwerk zijn uitgevoerd.

Met respect voor het oude en aandacht voor het nieuwe is het pand een harmonieuze toevoeging in zijn omgeving.